Fakivágás - Alpintechnika - Telektisztítás

FAKIVÁGÁS, visszavágás, akár vezetékek mellől is, alpintechika. Tüzifa darabolás, TELEKTISZTÍTÁS, tuskókiszedés, gallydarálás, elszállítás, TETŐJAVÍTÁS, KÉMÉNYBONTÁS. Profi csapat, tanácsadás, korrekt, rugalmas árak, ingyenes felmérés.

kapcsolatHardy Viktor 30/3230723 profifavago@gmail.com

 

A házi berkenyét (Sorbus domestica) választotta az év fájának 2013-ban az Országos Erdészeti Egyesület. 

berkenyevirag.jpg

A középhegységek melegebb, délies oldalain és a régi gyümölcsösök, szőlők területén általában szálanként előforduló fafaj termését évezredek óta fogyasztja az ember, napjainkban leginkább a belőle főzhető pálinka révén ismert. Természetes viszonyok között a cseres-tölgyesek, mész- és melegkedvelő tölgyesek fafaja. Lassan nő, általában 15-20 méternél nem nő magasabbra, de zárt erdőben néha a 25-30 méteres magasságot is elérheti. Hazai viszonyok között a gyümölcsfák körében viszonylag későn, húsz éves kora körül hozza első terméseit. Valószínű ez alapján írhatta Gárdonyi Géza: Isten rabjai című regényében: "Ne ültess berkenyét, mert úgysem éred meg a termését!" Viszont ma már kapható kertészetekben olyan oltott változata, amely kissebbre nő ugyan, de 5-6 éves kora körül termőre fordul. Gyümölcse 2-3 cm átmérőjű, szeptember végén szedhető. Utóérésre felfüggesztve szokás eltenni, akár a csemegeszőlőt.

berkenyetermes.jpg

A házi berkenyét már az 1055-ben kelt tihanyi alapítólevél is említi brokina néven, helymeghatározási céllal. Ez sem véletlen, hiszen a házi berkenye akár 4-500 évig is elélhet. A későbbi századok okleveleiben szintén rendszeresen feltűnik a fafaj, mint a magyar vidék egykor meghatározó eleme. 

berkenye_sorbus_domestica.jpg 

Termése mellett az utóbbi időben egyre inkább becsülik esztétikai értékét, amelyet elsősorban szép, narancssárgás-pirosas őszi lombszíneződésének köszönhet

 berkenyefa.jpgberkenyetablo.jpg

 

 

 

Alpintechnika -

 

Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás

Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás

Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás

Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás

 

Fakivágás - Alpintechnika - Telektisztítás

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 50
Heti: 175
Havi: 538
Össz.: 147 892
Oldal: AZ ÉV FÁJA 2013: házi berkenye
Fakivágás - Alpintechnika - Telektisztítás - © 2008 - 2018 - profifavagas.hupont.hu