kapcsolat: Hardy Viktor 30/3230723 profifavago@gmail.com
A házi berkenyét (Sorbus domestica) választotta az év fájának 2013-ban az Országos Erdészeti Egyesület.
A középhegységek melegebb, délies oldalain és a régi gyümölcsösök, szőlők területén általában szálanként előforduló fafaj termését évezredek óta fogyasztja az ember, napjainkban leginkább a belőle főzhető pálinka révén ismert. Természetes viszonyok között a cseres-tölgyesek, mész- és melegkedvelő tölgyesek fafaja. Lassan nő, általában 15-20 méternél nem nő magasabbra, de zárt erdőben néha a 25-30 méteres magasságot is elérheti. Hazai viszonyok között a gyümölcsfák körében viszonylag későn, húsz éves kora körül hozza első terméseit. Valószínű ez alapján írhatta Gárdonyi Géza: Isten rabjai című regényében: "Ne ültess berkenyét, mert úgysem éred meg a termését!" Viszont ma már kapható kertészetekben olyan oltott változata, amely kissebbre nő ugyan, de 5-6 éves kora körül termőre fordul. Gyümölcse 2-3 cm átmérőjű, szeptember végén szedhető. Utóérésre felfüggesztve szokás eltenni, akár a csemegeszőlőt.
A házi berkenyét már az 1055-ben kelt tihanyi alapítólevél is említi brokina néven, helymeghatározási céllal. Ez sem véletlen, hiszen a házi berkenye akár 4-500 évig is elélhet. A későbbi századok okleveleiben szintén rendszeresen feltűnik a fafaj, mint a magyar vidék egykor meghatározó eleme.
Termése mellett az utóbbi időben egyre inkább becsülik esztétikai értékét, amelyet elsősorban szép, narancssárgás-pirosas őszi lombszíneződésének köszönhet
Alpintechnika -
Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás
Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás
Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás
Fakivágás - Alpintechnika – Telektisztítás
Fakivágás - Alpintechnika - Telektisztítás